Olen Karoliina Valontaival

intohimoinen tanssija, elämän tutkija, viherpeukalo ja moniammatillinen osaaja. Olen Suomen ensimmäinen sertifioitu 5Rytmin opettaja. Sen lisäksi olen sertifioitu iyengarjoogaopettaja ja ympäristökasvattaja. Tykkään sadepisaroiden ropinasta, seikkailuista, puihin kiipeämisestä, lapseni kanssa leikkimisestä, auringon kimmellyksestä veden pinnalla, lämpimästä hiekasta varpaiden välissä.

5Rytmiä tuli elämääni vuonna 2005 asuessani Skotlannissa ja mullisti suhteen kehooni – ja lopulta koko elämäni. Olen järjestänyt 5Rytmin työpajoja Suomessa vuodesta 2012  kansainvälisesti tunnettujen huippuopettajien kanssa. Vuonna 2015 kouluttauduin 5Rhythms® Spaceholderiksi ja valmistuin opettajaksi vuonna 2018.

5Rytmiä on ollut henkireikä ja pelastusrengas elämäni suurissa haasteissa, mahdollisuuksissa ja myllerryksissä, esimerkiksi kivuliaassa avioerossa. Tanssi on ollut paikka, jossa rikkinäinen on saanut eheytyä, jossa uupunut on saanut elpyä. Tanssi on loputtoman luovuuden tila, joka paljastaa elämän kauneuden. Tanssissa olen oppinut valtavasti itsestäni ja kokonaisena ihmisenä olemisesta. Tätä kaikkea voimaa haluan jakaa eteenpäin.

Tanssi on minulle mahdollisuus eheytyä ja integroitua. Kerätä yhteen kadotetut osat itsestäni, puhaltaa niihin elämää ja elinvoimaa, ja ottaa kaikki, koko paketti, osaksi repertuaariani. Valot ja varjot. Voimavarat ja kompastuskivet. Tanssin itseni kokonaisemmaksi.

 

"Nopein tapa hiljentää mieli

on laittaa keho liikkeelle.”

– Gabrielle Roth

Taustani pähkinänkuoressa:

Sertifioitu 5Rhythms®-opettaja

5Rytmiä mullisti suhteen kehooni – ja lopulta koko elämääni. Tanssi pitää minut autenttisena, rehellisenä, avoimena ja helposti lähestyttävänä. Tanssi yhdistää minut luovuuteni virtaan.

DJ

5Rhythms-viikkotuntien myötä olen ilokseni oppinut DJ:ksi. Miksaan kaikki tanssissa käytetyt musiikit livenä soljuvaksi kokonaisuudeksi, joka kannattelee, inspiroi, kohottaa ja yhdistää.

Teatteritausta

Aiempi koulutukseni ja harrastuneisuus teatterin, soveltavan draaman, sirkuksen ja performanssitaiteen saralta on antanut minulle monia luovien menetelmien työkaluja, ryhmäprosessien hallintaa ja ymmärrystä esillä olemisen ja näkyväksi tulemisen voimauttavuudesta.

Ympäristökasvattaja

Luonto on suuri voimavara, josta ammennan inspiraatiota, läsnäoloa ja herkkyyttä. Olen juureva ja minulla on jalat maassa. Taustani lasten ja nuorten parissa työskentelemisessä on pitänyt sisäisen lapseni hereillä: minulta ei puutu leikkimielisyyttä tai pilkettä silmäkulmassa. Herättelen leikkiä myös tanssilattialla.

Joogaopettaja

Iyengarjooga on antanut vahvan ymmärryksen anatomiasta ja hengityksestä, meditaatiosta ja kehollisesta harjoituksesta. Sen avulla olen myös kehittynyt selkeäksi, tarkaksi ohjaajaksi.

Rytmien rakastaja

Suhtaudun musiikkiin ilolla, intohimolla, innostuksella ja intuitiolla. Loihdin vaihtelevia, monipuolisia musiikkilistoja, jotka tempaisevat mukaansa. Olen elämäni aikana soittanut pianoa, djembeä ja muita rytmisoittimia ja ollut bändissä. Laulu, erityisesti kansanlaulu, on lähellä sydäntäni.

Kemian maisteri

Olen utelias tiedonjanoinen tutkija, vaikken tee tieteen parissa töitä. Haluni kehittyä jatkuvasti ja ymmärtää maailmaa yhä syvemmin kumpuavat näistä samoista ominaisuuksistani, jotka johdattelivat kemian opiskeluun. Kemiassahan on kyse yhteyksistä ja vuorovaikutuksista – kuten tanssissakin.

Äiti

Äidiksi tuleminen on ollut minulle suuri kasvun paikka, jossa saan vastaanottaa elämän ja olemassa olemisen ihmeen joka päivä. Poikani on opettanut minulle valtavasti, eikä vähintään siitä, miten kannatella tilaa toiselle, miten olla läsnä, miten pysyä auki kiperissäkin tilanteissa.

Kehon viisauden äärellä

Olen äiti ja tytär, sisar ja täti. Synnyin Suomessa, vietin ison osan lapsuudestani ja nuoruudestani USA:ssa (tai pikemminkin muuttaen edes takaisin Suomen ja USA:n välillä), opiskelin Skotlannissa, ja palasin valmistuttuani Suomeen elämän johdattelemana. Lapsuudeni nomadisuus on jättänyt minuun jäljet: olen toisaalta avarakatseinen ja -sydäminen, kansainvälinen ja kielitaitoinen; toisaalta juureton, kotoisin kaikkialta ja samaan aikaan en mistään. Olen joutunut tai saanut tehdä pitkään töitä löytääkseni tieni kotiin, löytääkseni sen mihin kuulun. Tanssi, jooga ja luonto ovat olleet tärkeitä työkaluja tässä etsinnässä: olen saapunut kotiin omaan kehooni. Kotiin, joka on aina tässä, minne tahansa menenkin. Synnyinkotini. Ensimmäisen ja viimeisen henkäykseni kehto. Ruumis, joka ei valehtele; joka elää tässä hetkessä; jonka viesteistä kuulen viisautta; joka on suuri opettaja rehellistä, avaraa, läsnäolevaa ja sydämellistä elämää opetellessa.

”Kehossa on enemmän viisautta kuin ihmisen syvimmissä filosofioissa.” – Friedrich Nietzsche

Tanssi on tuonut minut kotiin myös toisella tavalla: tanssivasta yhteisöstä olen löytänyt porukan, johon kuulun, niin koto-Suomessa kuin globaalisti. Olen löytänyt ja saanut rakentaa syviä ystävyyksiä; parantaa mm. lapsuuden koulukiusaamisen jättämiä, ryhmään liittymisen haavoja tai haasteita; nauttia rehellisistä kohtaamisista; ja löytää itsestäni uusia puolia muiden peilaamana. On avartavaa ja ihanaa saada kuulua yhteisöön, joka soluttautuu joka puolelle, ympäri maailmaa: se halkoo muurit, läpäisee kulttuurierot ja kielten luomat verbaaliset rajat, se yhdistää sydänten säikeet.

Tanssissa saavun kotiin omaan kehooni.

Mitä muut sanovat:

 

 

 

“Tanssi on ollut minulle avain.  Ei pelkästään kehoon, vaan myös omaan sieluun, elämän tilaan ja toisiin ihmisiin. Miten rehellisesti tanssi kertoo, kuka minä olen, tässä, tänään! Karoliina kannattelee tilaa vahvalla tietoisuudella ja herkästi tanssijoita kuunnellen. Elämäni parhaat tanssit!”

– Noora Steenvoorden

Mitä muut sanovat:

 

 

Kiitos ihanasta tanssitunnista! Oli upea lopetus syntymäpäivälleni ja mahtava aloitus uudelle vuodelleni, kun sain tanssia kanssanne ja olla opetuksessasi. Olin ekaa kertaa ja vähän mukavuusalueeni ulkopuolella kun tulin tanssimaan muiden kanssa, mutta se oli sen arvoista. Oli hauskaa, todella hyvää musiikkia ja hieno tunnelma. Toivon, että pääsen toistekin mukaan! 1,5-vuotiaan pojan äitinä tanssi oli todella tervetullut hengähdyshetki arjen keskellä. Uskon ja toivon, että poikani ja mieheni olivat onnellisia puolestani, että osallistuin, ja että he aistivat hehkun, jonka tuntisi antoi. Kiitos!

– Ilona Hurme

Mitä muut sanovat:

 

 

“Olipa siistiä päästää keho irroittelemaan pitkästä aikaa! Olo on nyt selkeä, avara, voimallinen – kelpaa lähteä huomenna ihmisten äärelle vetämään workshoppia!! Kiitos! Sanoja ei tarvita, kun tanssi puhuu puolestaan. Tästä olosta on hyvä jatkaa kohti uutta!”

– Petri Rauhakallio

Mitä muut sanovat:

 

 

”Menin alunperin 5Rytmin työpajaan lähinnä siksi, että tykkään tanssia. Seuraukset tulivat täytenä yllätyksenä: työpajan jälkeen hengitys kulki syvemmin kuin koskaan ennen. Tunsin sormenpäissäni saakka, miten elämä virtasi suonissani. 5Rytmin tanssilla tuntuu olevan ihmeellinen voima. Lisäksi tykkään siitä, ettei tämä vaadi ihmiseltä mitään erityistä henkisyyttä tai edes tanssitaitoa. Riittää, että alkaa tanssia ja katsoo, mitä tapahtuu. Karoliina on opettajana lämmin, valoisa ja juureva – ja kokoaa tunneille aina superhyvät musiikit. Hänen tunneilleen on helppo tulla.”

– Virpi Saarinen

Mitä muut sanovat:

 

 

 

“5Rytmin tanssi on yksi elämäni kulmakivistä. Olen ikuisesti kiitollinen, että saan tanssia viikoittain. Karoliina kannattelee tilaa tavalla, joka on sekä luonteva että turvallinen ja rakastava.”

– Rauha Hartt

Mitä muut sanovat:

 

 

 

Karoliina luo kauniilla läsnäolollaan ja upeilla musiikeillaan tilan, jossa jokaisen tanssi voi vapaasti elää juuri oman näköistä elämäänsä. Tuossa Karon lempeästi kannattelemassa tilassa mä olen päässyt paitsi huikeille matkoille omaan itseen myös rakkaudellisiin kohtaamisiin toisten kanssa. En voi kuin suositella ihan jokaiselle liikkeestä ja musiikista kiinnostuneelle – ihmeitä saattaa tapahtua tämän tanssin ja Karoliinan sydämellisen ohjauksen parissa!

– Anne Elojärvi