5Rytmiä® on kokonaisvaltainen harjoitus, jossa pääsemme käsiksi kehossa olemisen juurevuuteen, elossa olemisen riemuun ja syvän läsnäolon tuomaan selkeyteen.

5Rytmiä® muodostuu viidestä eri liikelaadusta eli “rytmistä”, jotka muodostavat raamit improvisoidulle liikkeelliselle tutkimusmatkalle. 5Rytmissä® ei ole koreografiaa tai askelkuvioita, joita tarvitsisi opetella ulkoa, vaan tanssi on jokaisen itsensä sisältä kumpuavaa: ei ole oikeaa eikä väärää liikettä. Rytmit ovat todella yksinkertaisia ja kenen tahansa koettavissa. Mitään erityisiä tietoja tai taitoja ei tarvita, eikä myöskään aiempaa tanssitaustaa. Mukaan tarvitset vain uteliaisuutta omaa kehoa ja liikettä kohtaan ja halukuutta avautua uudelle.

5Rytmin® on alunperin luonut amerikkalainen Gabrielle Roth, joka oli tanssija, muusikko ja teatteriohjaaja. Hän alkoi kehitellä menetelmää 1960-luvulla ja se on sittemmin levinnyt kulovalkean tapaan ympäri maailmaa.

Rytmiä

aalto

erilaista tanssia

5RYTMIÄ® on:

Flowing
Staccato
Chaos
Lyrical
Stillness
Yhdessä nämä muodostavat

AALLON.

Flowing

Astu omaan virtaan ja soljuvaan, jatkuvaan liikkeeseen.

Staccato

Selkeä ilmaisu ja hehkuva sydän

Chaos

Puhdistaudu, antaudu, vapaudu

Lyrical

KEVENNY, KIRKASTU & AVAUDU

Stillness

Kaikki on yhteydessä. Kaikki on hengitystä. Kaikki kumpuaa keskuksesta.

5RYTMIÄ® on kehollinen harjoitus, jossa voit:

  • tutustua itseesi kokonaisvaltaisesti
  • rohkaistua olemaan oma ainutlaatuinen itsesi
  • oppia kuuntelemaan kehosi viestejä
  • nauttia liikkumisen ilosta ja löytää aivan uudenlaisia tapoja liikkua
  • löytää selkeyttä ja kirkkautta
  • harjoitella luovaa, kehollista läsnäoloa
  • vapautua stressistä ja jännityksistä niin kehossa kuin mielessäkin
  • saapua sisäisen rauhan lähteelle
  • kokea eheytymistä, jonka vaikutukset voivat levitä kaikille elämän osa-alueille

Suuria muutoksia pienin askelein

5Rytmissä® meillä on mahdollisuus integroitua ja vapautua ja saada koko potentiaalimme käyttöön. 5Rytmiä® ei kuitenkaan ole välttämättä aina helppoa: tulemme kohtaamaan haasteita niin elämässä kuin tanssilattiallakin. 5Rytmiä® ei lupaa pikatuloksia, nopeaa kymmenen (tai viiden) askeleen ohjelmaa tai välittömiä elämän mullistuksia. Tämä ei tarkoita, etteikö ensimmäiselläkin tanssikerralla voisi kokea jotain sykähdyttävää, päräyttävää tai pysähdyttävää. Totta kai voi – ja usein nämä kokemukset ovat niitä, joiden imussa palaamme tanssilattialle yhä uudestaan. 5Rytmiä® on raameiltaan yksinkertaista, mutta transformatiivista työskentelyä ja kehollista oppimista itsestämme, ihmissuhteistamme, elämästä – kaikesta. Ennen kaikkea 5Rytmiä® on harjoitus. Kuten sanonta kuuluu, harjoitus tekee mestarin. Meidän pitää uskaltaa valita itsemme, uskaltaa “show up” eli saapua paikalle, kerta toisensa jälkeen. Uskaltaa antaa lupa haasteille, joita vääjäämättä kohtaamme ja oppia valitsemaan utelias, hyväksyvä asenne niitä kohtaan.

“When you put the body in motion, the psyche heals itself.”
– Gabrielle Roth (5Rytmin perustaja)

“When the pressure to change disappears, transformation can happen.”
– Jan Redstedt (tanskalainen 5Rytmin opettaja)

Samaan aikaan jokaisella on yksilöllinen tempo. Toiset meistä ovat hitaampia, toiset nopeampia. Jotkut avautuvat jostain kohtaa helpommin, toiset toisesta. 5Rytmissä® meidän ei tarvitse olla jotain muuta kuin mitä me olemme. Itse asiassa tanssi tuo meidät koko ajan lähemmäksi itseämme. Opimme kuuntelemaan ja kunnioittamaan omaa rytmiämme, omaa tahtiamme, luottamaan tähän sisäiseen ääneen. Kyse ei välttämättä ole siitä, että 5Rytmin® muutos toisi meihin ja elämään jotain uutta, vaan siitä, että opimme näkemään, arvostamaan ja hyödyntämään sitä, mitä meillä jo on, mitä me jo olemme… jotta voisimme joka kerta rakastua itseemme ja elämään yhä syvemmin.

Saavu kehoosi

ja surffaa tanssin Aalloilla

Tervetuloa

juuri sellaisena kuin olet.