Perhetanssit: 5Rytmiä-etätunnit koko perheelle

PERHETANSSIT

Yhteistyössä:

Luovaa ja hauskaa liikettä koko perheelle

5Rytmiä®-perhetanssit on uusi live stream -etätuntikonsepti, joka on suunnattu lapsiperheille. Perhetanssikurssilla on yhteensä kuusi tapaamiskertaa/tuntia. Perhetanssi on lasten ja aikuisten yhteinen tuokio, jossa lähestymme liikuntaa ja kehonhallintaa leikkimielisesti. Luova tanssi ei edellytä keneltäkään osallistujalta erityisiä tanssitaitoja. Herättelemme kehollista mielikuvitusta, puramme kehoon etätyö- tai koulupäivän aikana kehoon kertynyttä jännitettä tai energiaa, ja lopussa harjoittelemme rauhoittumista ja rentoutumista hengityksen, kosketuksen ja toisinaan satuhieronnan keinoin. 

MILLOIN

Keskiviikkoisin klo 16.30-17.15

29.4.-3.6.2020 (6 tapaamiskertaa)

Sijainti: oma olohuone

Alusta: Zoom

Tunti tapahtuu ainoastaan live streaminä. Sitä ei tallenneta eikä se ole saatavilla jälkikäteen. Musiikin tekijänoikeussyistä osallistujat sitoutuvat myös siihen, ettei tunneista tehdä omia tallenteita.

Kenelle & mitä maksaa

Perhe-etätanssitunnit on kaikenikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen tai muille lähiaikuisille suunnattu luovan liikunnan tunti. Parhaiten tunnit sopivat nuoremmalle väelle, alle yläasteikäisille, mutta teinit ovat toki myös tervetulleita mukaan. Vauva voi osallistua kantorepussa tai -liinassa. 

Projekti on osittain Helsingin kaupungin rahoittama ja osallistuminen helsinkiläisille perheille on maksutonta. Kurssin paikat menevät ensisijaisesti helsinkiläisille. Perhetansseihin voi osallistua myös muilta paikkakunnilta Suomessa, mutta tällöin on osallistuminen maksullista. Paikkoja on rajoitetusti.

HINNASTO

KotikuntaKoko kurssi (6 kertaa, 29.4.-3.6.2020)Kokeilukerta (29.4.2020)
HelsinkiMaksutonMaksuton
Muu Suomi54€10€

MITEN KURSSILLE ILMOITTAUDUTAAN

Perhetanssi-kurssi on keskiviikkoisin klo 16.30-17.15 ja sisältää kuusi tapaamiskertaa välillä 29.4.-3.6.2020

Etusijalla ovat perheet, jotka sitoutuvat koko kurssiin. Ensimmäiselle tapaamiskerralle (29.4.) on varattu muutamia ns. kokeilukertapaikkoja, minkä jälkeen voi vielä ilmoittautua koko kurssille, mikäli kurssilla on tilaa.

Helsinkiläiset perheet ilmoittautuvat alla olevan erillisen ilmoittautumiskaavakkeen kautta.

Muilta paikkakunnilta kotoisin olevat perheet ilmoittautuvat ajanvarausjärjestelmän kautta, joka minulla on käytössä muita tuntejani varten. Paikkoja on rajoitetusti. Lisäohjeita alempana.

ILMOITTAUTUMINEN

HELSINKILÄISET PERHEET

Kurssi tuli täyteen ennätysvauhtia! Voit ilmoittautua jonoon alla olevan linkin kautta, niin olen yhteyksissä, mikäli paikkoja vapautuu.

MUUT PAIKKAKUNNAT

Koko kurssille ilmoittautuminen:

– Täynnä – 

Ilmoittaudu jonoon lähettämällä sähköpostia osoitteeseen helsinki (ät) valontaival (piste) com.

Vain kokeilukerta (29.4.):

– Täynnä –

ZOOM JA MUUT KÄYTÄNNÖN ASIAT

TEKNIIKKA: MITÄ TARVITSET

HYVÄ NETTIYHTEYS

Tarvitsette hyvän nettiyhteyden, niin täydet palkit kuin mahdollista. Zoom ja musiikki eivät toimi optimaalisesti, jos nettiyhteys hidastelee tai pätkii liian heikon nettisignaalin vuoksi. Lisäksi tarvitsette riittävän suuren kaistan (bandwidth) – mitä suurempi kaista, sitä enemmän dataa siirtyy minuutissa. Käytä nettipiuhaa WIFI-yhteyden sijaan jos mahdollista. Laita kaikki automaattiset päivitykset ym. notifikaatiot pois päältä laitteestasi. Varmista, etteivät muut laitteet käytä samaa WIFIä tunnin aikana (jotta yhteys on mahdollisimman hyvä. WIFI-yhteys on luotettavampi kuin mobiililaitteen mobiilidata

KAIUTTIMET

Jotta musiikin äänenlaatu on hyvä, liitä tietokoneesi tai muu laitteesi kaiuttimiin. 

VÄLINEET

Mitään erityisiä välineitä ei tarvita. Toisinaan saatamme käyttää huivia lisäinspiraationa tanssiessa tai muita kotoa helposti löytyviä tarvikkeita.

LAITE, JOSSA ON KAMERA

Tietokone, tabletti tai älypuhelin, jossa on kamera ja mikrofoni, sopii Zoomin käyttöön. Huomaathan, että tabletilla ja puhelimella tietyt ominaisuudet puuttuvat (esimerkiksi muiden tanssijoiden näkeminen kuvagalleriassa).

mukavat, joustavat vaatteet

Tanssia varten tarvitset mukavat, joustavat vaatteet, joissa on helppo liikkua, sekä paljaat jalat. Varaa myös vesilasi ja -kannu tai vesipullo lähettyville.

ZOOM-OHJELMA

Zoom toimii sekä laitteelle asennettavana sovelluksena että selainversiona. Sovellus mahdollistaa parhaan mahdollisen kuvan ja äänenlaadun.

ZOOM-OHJEET

Etä-tanssien alustana toimii Zoom, joka on helppo käyttää. Lue nämä ohjeet huolellisesti valmistautuessasi etä-tanssitunnille. Katso ylempää tiedot tarvittavasta tekniikasta.

 

1. LATAA ZOOM hyvissä ajoin valmiiksi sille laitteelle, jota käytät tunnin aikana. Voit myös käyttää Zoomin selainversiota, mutta tällöin on äänenlaatu heikompi.

2. LATAA KÄYTETTÄVÄ LAITE ja jos käytät mobiililaitetta, pidä varmuuden vuoksi laturi tai vara-akku lähellä.

3. AVAA ZOOM-OHJELMA ja avaa ohjelman päävalikosta ruudun yläreunasta ASETUKSET (”PREFERENCES”). Klikkaa valikosta ”Audio” eli ääniasetukset. Pääset siinä testaamaan sekä kaiuttimiasi ja mikrofoniasi. Varmista että nämä toimivat laitteellasi. Jos käytät bluetooth-kaiutinta ja jos Zoom ei osaa automaattisesti valita sitä kaiuttimeksi, ääniasetuksissa on ”Speaker” -kohdassa valikko, josta voit valita kaiuttimesi nimen.

4. VALMISTELE TANSSITILASI: käärikää matto rullalle ja tehkää yhdessä tilaa, jossa mahdutte liikkumaan.

5. Varmista, että sinulla on tarvitsemasi asiat lähellä ennen kuin tanssi alkaa (lämmin kerros jos tulee viileä olo, riittävästi juotavaa).

6. Sulje puhelimet ja muut tarpeettomat laitteet tanssin ajaksi. Jos käytät Zoomilla puhelintasi, laita kaikki hälytykset, puhelut, tekstiviestien ja whatsapp-viestien merkkiäänet yms. pois päältä tanssin ajaksi.

7. INFOKIRJE JA LINKKI ZOOM-ETÄTUNTITAPAHTUMAAN lähetetään sähköpostitse kaikille osallistujille.

 

ZOOM & TIETOTURVA

Viime aikoina on mediassa kiertänyt kohua ja huhua Zoomista ja sen väitetyistä tietoturvariskeistä. Tieto on suurilta osin jo vanhentunutta, sillä eri artikkeleissa mainitut haavoittuvuudet on jo korjattu ja lisää päivityksiä tulee jatkuvasti. Tiettyjä asetuksia sekä Zoomin viimeisintä versiota käyttämällä on turvallista osallistua etätanssitunnille Zoomin välityksellä. 

 

Zoomin uusimmassa versiossa ei ole enää sitä haavoittuvuutta, että joku voisi hakkeroida laitteen kameran. Zoom ei myöskään enää välitä anonymisoituja käyttäjätietoja Facebookille iOS-sovelluksista. Zoomissa ei ole enää mahdollista hakea meneillään olevia kokouksia ja liittyä niihin, jolloin kutsumattomien vieraiden riski on eliminoitu ja hakkerointiriskit niin ikään minimoitu. Lisäksi Zoom on tehnyt monia muitakin päivityksiä ja tietoturvaparannuksia ihan hiljattain (jopa viime päivinä). Tämän vuoksi on oleellista, että käytät Zoomista viimeisintä versiota. Keskustelu datasta ja käyttäjätiedoista sekä näiden tietoturvasta eri sosiaalisen median kanavissa on tärkeä ja ajankohtainen. Toivottavasti keskustelu ja kansalaisten tietoturvavaatimukset johtavat kautta linjan, kaikkien yritysten ja toimijoiden kohdalla, vastuullisempaa toimintaa tietoturvan ja käyttäjätietojen suhteen.

 

Olen selvitellyt asiaa perusteellisesti kolleegojen kanssa sekä tutkinut tietoa eri tietoturva-asiantuntijoiden lausuntoihin perustuvista lähteistä. Huomioin seuraavat asiat, jotka varmistavat mahdollisimman turvallisen tanssisession meille kaikille. Noudatan mm. FBI:n turvallisuusohjeistusta. Tämän lisäksi sinulla itselläsi pitäisi olla käytössä päivitetty & viimeisin versio Zoom-sovelluksesta. On toki mahdollista käyttää Zoomista selainversiota, mutta siinä on äänenlaatu huomattavasti huonompi kuin erillisessä sovelluksessa. Emme myöskään käytä Zoomia salaisten tai vaitiolovelvollisuuden piirissä oleviin asioihin (kuten esim. terapia), joten meidän tarkoituksiimme Zoom on riittävän turvallinen.

 

Videot eivät ole end-to-end kryptattuja Zoomissa, mutta ei myöskään ole millään muullakaan alustalla, ainakaan sellaiset videopuhelut joissa olisi useampi osallistuja. Ehkä joskus tulevaisuudessa olisi sellainen mahdollista, mutta ei ole nyt. Lisäksi muut alustat eivät samalla tavalla mahdollista äänen/musiikin jakamista omalta koneelta kuin Zoom, joten tanssinopetusta varten se on ainut mahdollinen ja järkevä alusta tällä hetkellä.

 

MAHDOLLISIMMAN TIETOTURVALLINEN ETÄTANSSITUNTI:

 

  • Käytä aina päivitettyä, viimeisintä versiota Zoom-sovelluksesta. (Selainversio on myös OK, mutta äänenlaatu on huonompi)
  • Jokainen etätanssitunti Zoomissa on salasanasuojattu, linkki tapahtumaan on joka kerta uniikki, ja tapahtuman kirjautumistiedot jaetaan ainoastaan tunnille ilmoittautuneille, ei missään julkisesti
  • Tunnille osallistuu rajallinen joukko etukäteen ilmoittautuneita ihmisiä. Kyseessä ei ole kaikille avoin massatapahtuma.
  • Etätunteja ei tallenneta Zoomin pilvipalveluun (sekä tietoturva- että musiikin tekijänoikeussyistä)
  • Osallistujat eivät voi tallentaa chattia tai ottaa toisiinsa yhteyttä yksityisviestein
  • Älä avaa mitään chattiin lähetettyä linkkiä
  • Osallistujat eivät voi tehdä ns. screenshare-toimintoa tai lähettää muille osallistujille video- tai kuvamateriaalia
  • Älä kirjaudu Facebook-tunnuksillasi Zoomiin tai mihinkään muuhunkaan palveluun.
  • SALASANOJEN MERKITYS: Käytä turvallisia salasanoja (pitkiä, isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita, symbolimerkkejä), eri salasanoja JOKAISEEN palveluun ja salasana-managerisovellusta (kuten esim. Last Pass), jotta salasanoja ei tarvitse muistaa ulkoa. Käytä kahdenkertaista todennusta (two-factor authentication) aina kun on mahdollista.