Etätanssit: 5Rytmiä tunnit netissä

5RYTMIÄ -ETÄTUNNIT

Etätanssitunneilla korvataan koronavirusepidemian ajan poikkeustilan ja rajoitustoimien vuoksi peruutetut tunnit. Päivämääriä päivitetään sitä mukaa, kun tilanne etenee.

Etätunneille voi osallistua mistä päin Suomea tahansa. Musiikkilisenssisyistä osallistuminen ulkomailta ei ole mahdollista.

5Rytmiä-etätunti on täällä! Löydä liikkeen iloa, omasta olohuoneestasi käsin, mistä päin Suomea tahansa. Aiempi kokemus, tanssitausta tai rytmitaju ei ole tarpeen: 5Rytmissä ei ole koreografiaa, vaan opettelemme löytämään omaa, ainutlaatuista liikettä. Tule sellaisena kuin olet!

5Rytmissä on mahdollista muistaa hengittää, purkaa painolastit harteilta ja hälventää hämmennystä. Tanssi palauttaa aistimaan omia ruumiillisia tuntemuksia ja kokemaan tämän hetken kehollista tietoa. Tanssi antaa keinot liikkeen ja luovuuden löytämiselle.

5Rytmiä on luovaa tanssia – ja samaan aikaan se on paljon muutakin. Tällaisina kaaottisina aikoina se on selviytymistyökalu, ensiapupakkaus, henkireikä, ja keidas jossa voimme muistaa olevamme kokonaisia ympäröivästä myrskystä huolimatta.

Koskaan ennen emme ole olleet tällaisen täydellisen epävarmuuden, epätietoisuuden ja suuren tuntemattoman äärellä, haavoittuvaisina, kuolevaisina, sosiaalisesti eristyksissä juuri silloin kuin tarvitsisimme toisiamme eniten.

Tanssissa voimme olla yhdessä, vaikka olemme yksin. Yhteydessä, vaikka olemme eristyksissä. Löytää haavoittuvaisuudesta voimavaraa: yhteys elämän haurauteen voi saada meidät näkemään uusin silmin, arvostamaan pieniä asioita joita aiemmin pidimme itsestäänselvyyksinä ja olemaan kiitollinen olemassaolostamme ja rakkaista ihmisistä. Tanssiessa voimme löytää rauhaa, selkeyttä, läsnäoloa, kirkkautta ja tyyneyttä – ja sen avulla uudenlaisia voimavaroja ja suhtautumiskykyjä tähän myllerrykseen ja myrskyyn.

HUOM: TUNTI ON AINOASTAAN LIVE-STREAMINÄ. Sitä ei nauhoiteta/tallenneta musiikkilupa- ja tekijänoikeussyistä (tallennus ei ole laillista).

ETÄTUNTIEN AJANKOHDAT

ILTATUNNIT

TIISTAISIN klo 18-19.30

24.3.-13.5.2020

 

PERJANTAI klo 18-19.30

Pop-up tyyliin

pe 17.4.

 

VAPPU

Etä-vapputanssit tulossa! Osallistu kyselyyn ajankohdasta ja osallistu ilmaisen lipun arvontaan Facebookissa.

HERÄÄMö-AAMUtunnit

SUNNUNTAISIN KLO 10 – 11.30

29.3.-10.5.2020 

 

LAPSET:

Elämme poikkeustilanteessa ja todellakin ymmärrämme, että lapset ovat kotona (samoin on omani!). Lapset voivat osallistua ja olla mukana – tai voit raivata makkarista tilaa ja ottaa aikuisen omaa aikaa, ihan miten perheellesi sopii. Tällä tunnilla en kuitenkaan ohjauksessa erityisesti huomioi lapsia, tunti on enemmän aikuisille suunnattu. Perhetunnit erikseen (ks. alla).

KOKO PERHEEN 5RYTMIÄ-ETÄTANSSIT

... muitakin etätunteja tulossa. Pysy kuulolla!

ETÄTUNTIEN HINNASTO & ILMOITTAUTUMINEN

KERTAMAKSU:
15€ perushinta
12,75€ alennusryhmät* (-15%)

 

3 KERRAN SARJAKORTTI ETÄTUNNEILLE (voim. 4 kk):

40€ perushinta
34€ alennusryhmät* (-15%)

* Alennusryhmät: opiskelijat, työttömät, eläkeläiset

Kaikki hinnat sis. alv. 10%

 

PERUUTETTUJEN TUNTIEN KORVAAMINEN (SARJAKORTIT):

Jos sinulla on voimassa oleva sarjakortti Helsingin, Turun tai Tampereen 5Rytmiä-tunneilleni, voit käyttää tätä sarjakorttia etätunneille ilmoittautuessasi. Etätunnit korvaavat rajoitustoimien vuoksi peruutetut tunnit.

 

ILMOITTAUTUMINEN:

Ilmoittautuminen etukäteen on pakollista. Linkki Zoom-tapahtumaan lähetetään ainoastaan ennakkoon ilmoittautuneille. Ilmoittautuminen sulkeutuu 1 tunti ennen tanssin alkua.

MITÄ MUUT SANOVAT:

ASIAKASKOKEMUKSIA ETÄTUNNEISTA

SUSANNA

”Etätunnit ovat olleet aivan mahtava tapa avata jumeja ja kokea yhteyttä itseen ja erityisesti muihin näinä eristyksen aikoina. Kiitos valtavasti, että järjestät etätunteja ja olisi hienoa, jos tunnit jatkuisivat myös poikkeustilan väistyttyä.”

MARI

Kiitos, Karoliina! Pidät meistä hyvää huolta ja mahdollistat oman kehon ja sielun kohtaamista, millä on tervehdyttävä vaikutus.”

HANNA

”Oon ollut aivan haltioissani siitä, miten ihanaa on tanssia kotona!”

ARI

Kiitos voimauttavasta tanssista!”

LUMI

“Ennen tuntia jännitti, mikä tuntui erikoiselta kun oli kuitenkin oman kodin turvassa. Mutta varmaankin jännitti se kun ei tiennyt mihin on tulossa, eka askel tuntemattomaan. Mutta se kannatti!

Itse tanssi ja liike. Vau mikä matka! Kehoni aivan innostui tästä liikkumisesta kun sai siihen mahdollisuuden. Oli ihanaa päästä tanssimaan kaikilla näillä eri tavoilla. Se osio jossa sai tanssia rajusti ja rumastikin, purkaa paineita, oli tosi vapauttava juuri nyt. Kokonaisuus rakentui upean saumattomasti. Välillä oli hilpeä olo, välillä kiihkeä ja intensiivinen, välillä rauhallinen ja rento.

Ylipäätään se miten opastit ja ohjasit meitä toimi hyvin. Puhuit juuri sopivan määrän ja annoit sopivasti tilaa musiikille. Sekin miten kuuli sinun ajoittain hengittävän antoi itsellekin muistutuksen hengittää, puhutun muistutuksen lisäksi. (Mun on usein vaikeaa muistaa hengittää eri liikunnassa, niin se oli hyvä) Ja siis en kai ensikertalaisena oikein tajunnut etukäteen, minkälaista tää tanssi tulisi olemaan, mutta se oli tosi vapauttavaa. Ja yllätyin miten kehon ”muistista” löytyi erilaisia liikkeitä mitkä palautti mieleen jotain vanhoja aikoja ja muistoja jopa. Ylipäätään olen aina ollut ujo ja itsetietoinen tanssija, enkä elämässä pitkään aikaan edes uskaltanut tai ajatellut että voisin osata tanssia. Mutta tämä sinun tanssisi ja ohjauksesi antoi välittömästi luvan olla sellainen kuin on ja karisti mielestä turhat ennakkoluulot tai epävarmuudet. Sai vain tutkia omaa liikettä ja kehoa ja tuntemuksia.

Uskon että lähitunneissa on vielä monia tasoja jotka tästä jää uupumaan, esim tulee mieleen että ope saa aistia tunnilla olijoiden energiaa ja eläytyä siihen ja ryhmä toisin päin. Mutta tässä etätunnissa oli varmaan jotain omalla tavallaan vapauttavaa ja rentouttavaa, kun sai tanssia oman olohuoneen turvassa vähemmällä paineella. Ja tosiaan se mitä joku sanoi lopuksi, että ei ehkä helposti tulisi aamulla lähdettyä mihinkään mutta tässä se kynnys oli tosi matalalla. 

Kiitos Karoliina! Jään kuulolle ja yritän tulla uudestaankin mukaan tanssimaan. Joka tapauksessa toivotan tsemppiä sinulle tässä tilanteessa, teet todella hyvää ja tärkeää työtä!”

SIRPA

“Tuhannet kiitokset sunnuntain aamuetätanssista! Se oli ihana päivän aloitus ja toi hyvää oloa koko loppupäiväksi.

Ihailin taitavaa ohjaustasi. Fyysisestä etäisyydestä huolimatta loit rauhallisen, turvallisen tilan – aivan kuten livetunneillakin. Kannattelit tilannetta ja pidit sen kasassa lempeästi ja antaen tilaa. Huolehdit yhteyden syntymisestä kutsumalla tanssijat välillä tanssimaan ”salaparille” ja lopussa jakamaan lyhyesti kokemuksiaan pienryhmissä.

Sinun tuntisi ovat minulle korvaamattomia. Opin joka kerta jotain uutta itsestäni ja muista. Ne säätävät sekä mieltä että kehoa uuteen asentoon. Ne ovat sauna ja kirkko ja metsä ja bileet, kaikkea samalla kertaa.

Kiitos että jatkat tuntien pitämistä – me todella tarvitaan niitä juuri nyt!”

TEKNIIKKA: MITÄ TARVITSET

HYVÄ NETTIYHTEYS

Tarvitset hyvän nettiyhteyden, niin täydet palkit kuin mahdollista. Zoom ja musiikki eivät toimi optimaalisesti, jos nettiyhteys hidastelee tai pätkii liian heikon nettisignaalin vuoksi. Lisäksi tarvitset riittävän suuren kaistan (bandwidth) – mitä suurempi kaista, sitä enemmän dataa siirtyy minuutissa. Käytä nettipiuhaa WIFI-yhteyden sijaan jos mahdollista. Laita kaikki automaattiset päivitykset ym. notifikaatiot pois päältä. Katso, etteivät muut laitteet käytä samaa WIFIä tunnin aikana (jotta yhteys on mahdollisimman hyvä).

KAIUTTIMET TAI LANGATTOMAT KUULOKKEET

Jotta musiikin äänenlaatu on hyvä, liitä tietokoneesi tai muu laitteesi kaiuttimiin. Jos sinulla on langattomat kuulokkeet, joiden kanssa pystyt tanssimaan, voit käyttää myös niitä.

LAITE, JOSSA ON KAMERA

Tietokone, tabletti tai älypuhelin, jossa on kamera ja mikrofoni, sopii Zoomin käyttöön.  Kameran avulla näemme toinen toisemme ja ohjaajana pystyn seuraamaan osallistujia ja antamaan ohjeita. Kamera on hyvin suotava, mutta ei pakollinen, ilmoitathan vain etukäteen jos osallistut ilman kameraa. Suosittelen tietokoneen käyttöä (Zoom on vakaampi kuin mobiililaitteilla).

mukavat, joustavat vaatteet

Tanssia varten tarvitset mukavat, joustavat vaatteet, joissa on helppo liikkua, sekä paljaat jalat. Varaa myös vesilasi ja -kannu tai vesipullo lähettyville.

ZOOM-OHJEET JA TUNNILLE VALMISTAUTUMINEN

Etä-tanssien alustana toimii Zoom, joka on helppo käyttää. Lue nämä ohjeet huolellisesti valmistautuessasi etä-tanssitunnille. Katso ylempää tiedot tarvittavasta tekniikasta.

HUOM: LINKKI LÄHETETÄÄN TUNNILLE ILMOITTAUTUNEILLE SÄHKÖPOSTITSE ILMOITTAUTUMISEN PÄÄTYTTYÄ (eli n. 1 h ennen tanssin alkua). Katso alempaa ⚠️-kohta, jos et ole saanut infokirjettä ja Zoom-linkkiä.

1. LATAA ZOOM hyvissä ajoin valmiiksi sille laitteelle, jota käytät tunnin aikana. Voit myös käyttää Zoomin selainversiota, mutta tällöin on äänenlaatu heikompi.

2. AVAA ZOOM-OHJELMA ja avaa valikosta ASETUKSET (”PREFERENCES”). Klikkaa valikosta ”Audio” eli ääniasetukset. Pääset siinä testaamaan sekä kaiuttimiasi ja mikrofoniasi. Varmista että nämä toimivat laitteellasi. On tärkeää, että teet tämän myös hyvissä ajoin ennen tuntia, jotta tunnin alusta ei mene aikaa 35 ihmisen ääniasetusten säätämiseen.

3. VALMISTELE TANSSITILASI: siivoa tila. Tee itsellesi riittävän kokoinen tanssitila. Lakaise pölyt lattialta. Vie häiritsevät asiat tai esineet pois. Voit vaikkapa sytyttää kynttilän tms. tavalla virittäytyä, mikä itsellesi sopii.

4. Varmista, että sinulla on tarvitsemasi asiat lähellä ennen kuin tanssi alkaa (lämmin kerros jos tulee viileä olo, riittävästi juotavaa).

5. Sulje puhelimet ja muut tarpeettomat laitteet tanssin ajaksi. Jos käytät Zoomilla puhelintasi, laita kaikki hälytykset, puhelut, tekstiviestien ja whatsapp-viestien merkkiäänet yms. pois päältä tanssin ajaksi.

6. ZOOM-TUNNILLE OSALLISTUTAAN VIDEOYHTEYDEN KANSSA, jos mahdollista. Sen avulla näemme toinen toisemme ja ohjaajana pystyn seuraamaan osallistujia ja antamaan ohjeita. 

7. INFOKIRJE JA LINKKI ZOOM-ETÄTUNTITAPAHTUMAAN lähetetään sähköpostitse kaikille osallistujille, tunnin ilmoittautumisen sulkeuduttua (eli noin 1 h ennen tanssin alkua). Infokirjeessä on tarkemmat Zoom-ohjeet mm. bluetooth-kaiuttimien kytkemisestä Zoomiin yms ohjeita.

 

⚠️Eivätkö info-kirje ja Zoom-linkki tulleet perille? ⚠️

Lähetän manuaalisesti sähköpostitse infokirjeen kaikille osallistujille, kun ilmoittautuminen tunnille on sulkeutunut (eli n. 1 tunti ennen tanssin alkua).

 

  1. Lisää sähköpostiosoitteeni yhteystietoihisi, jolloin sähköposti tulee varmemmin perille.

2. Tarkista roskapostisi.

3. Joskus johonkin sähköpostipalveluntarjoajalle sähköpostit saapuvat hitaammin. Jos sähköposti ei ole saapunut perille, laita minulle sähköpostia (karoliina ät valontaival piste com) viimeistään 15 min ennen tunnin alkua. Pidän sähköpostin auki tunnin aloitusaikaan asti. Sen jälkeen en pysty enää auttamaan. Ota pikimmiten yhteyttä, mikäli sähköposti on hävinnyt bittiavaruuteen. Jos otat yhteyttä vasta tunnin alkamisen jälkeen, eikä minulla ole ollut mahdollisuutta ehtiä korjata asiaa, en voi kompensoida menetettyä tuntia.

4. Ongelmatilanteissa laita sähköpostia, hyvissä ajoin ennen tunnin alkua. Puhelin ja Facebook menevät kiinni, kun avaan Zoom ohjelman (n. 30 min ennen tanssin alkua), joten en vastaa viime tingan tiedusteluihin muutoin kuin sähköpostitse.

ZOOM & TIETOTURVA

Viime aikoina on mediassa kiertänyt kohua ja huhua Zoomista ja sen väitetyistä tietoturvariskeistä. Tieto on suurilta osin jo vanhentunutta, sillä eri artikkeleissa mainitut haavoittuvuudet on jo korjattu ja lisää päivityksiä tulee jatkuvasti. Tiettyjä asetuksia sekä Zoomin viimeisintä versiota käyttämällä on turvallista osallistua etätanssitunnille Zoomin välityksellä. 

Zoomin uusimmassa versiossa ei ole enää sitä haavoittuvuutta, että joku voisi hakkeroida laitteen kameran. Zoom ei myöskään enää välitä anonymisoituja käyttäjätietoja Facebookille iOS-sovelluksista. Zoomissa ei ole enää mahdollista hakea meneillään olevia kokouksia ja liittyä niihin, jolloin kutsumattomien vieraiden riski on eliminoitu ja hakkerointiriskit niin ikään minimoitu. Lisäksi Zoom on tehnyt monia muitakin päivityksiä ja tietoturvaparannuksia ihan hiljattain (jopa viime päivinä). Tämän vuoksi on oleellista, että käytät Zoomista viimeisintä versiota. Keskustelu datasta ja käyttäjätiedoista sekä näiden tietoturvasta eri sosiaalisen median kanavissa on tärkeä ja ajankohtainen. Toivottavasti keskustelu ja kansalaisten tietoturvavaatimukset johtavat kautta linjan, kaikkien yritysten ja toimijoiden kohdalla, vastuullisempaa toimintaa tietoturvan ja käyttäjätietojen suhteen.

Olen selvitellyt asiaa perusteellisesti kolleegojen kanssa sekä tutkinut tietoa eri tietoturva-asiantuntijoiden lausuntoihin perustuvista lähteistä. Huomioin seuraavat asiat, jotka varmistavat mahdollisimman turvallisen tanssisession meille kaikille. Noudatan mm. FBI:n turvallisuusohjeistusta. Tämän lisäksi sinulla itselläsi pitäisi olla käytössä päivitetty & viimeisin versio Zoom-sovelluksesta. On toki mahdollista käyttää Zoomista selainversiota, mutta siinä on äänenlaatu huomattavasti huonompi kuin erillisessä sovelluksessa. Emme myöskään käytä Zoomia salaisten tai vaitiolovelvollisuuden piirissä oleviin asioihin (kuten esim. terapia), joten meidän tarkoituksiimme Zoom on riittävän turvallinen.

Videot eivät ole end-to-end kryptattuja Zoomissa, mutta ei myöskään ole millään muullakaan alustalla, ainakaan sellaiset videopuhelut joissa olisi useampi osallistuja. Ehkä joskus tulevaisuudessa olisi sellainen mahdollista, mutta ei ole nyt. Lisäksi muut alustat eivät samalla tavalla mahdollista äänen/musiikin jakamista omalta koneelta kuin Zoom, joten tanssinopetusta varten se on ainut mahdollinen ja järkevä alusta tällä hetkellä.

MAHDOLLISIMMAN TIETOTURVALLINEN ETÄTANSSITUNTI:

  • Käytä aina päivitettyä, viimeisintä versiota Zoom-sovelluksesta. (Selainversio on myös OK, mutta äänenlaatu on huonompi)
  • Jokainen etätanssitunti Zoomissa on salasanasuojattu, linkki tapahtumaan on joka kerta uniikki, ja tapahtuman kirjautumistiedot jaetaan ainoastaan tunnille ilmoittautuneille, ei missään julkisesti
  • Tunnille osallistuu rajallinen joukko etukäteen ilmoittautuneita ihmisiä. Kyseessä ei ole kaikille avoin massatapahtuma.
  • Etätunteja ei tallenneta Zoomin pilvipalveluun (sekä tietoturva- että musiikin tekijänoikeussyistä)
  • Osallistujat eivät voi tallentaa chattia tai ottaa toisiinsa yhteyttä yksityisviestein
  • Älä avaa mitään chattiin lähetettyä linkkiä
  • Osallistujat eivät voi tehdä ns. screenshare-toimintoa tai lähettää muille osallistujille video- tai kuvamateriaalia
  • Älä kirjaudu Facebook-tunnuksillasi Zoomiin tai mihinkään muuhunkaan palveluun.
  • SALASANOJEN MERKITYS: Käytä turvallisia salasanoja (pitkiä, isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita, symbolimerkkejä), eri salasanoja JOKAISEEN palveluun ja salasana-managerisovellusta (kuten esim. Last Pass), jotta salasanoja ei tarvitse muistaa ulkoa. Käytä kahdenkertaista todennusta (two-factor authentication) aina kun on mahdollista.