Etätanssit: 5Rytmiä tunnit netissä

5RYTMIÄ -ETÄTUNNIT

Etätanssitunneilla korvataan koronavirusepidemian ajan poikkeustilan ja rajoitustoimien vuoksi peruutetut tunnit. Päivämääriä päivitetään sitä mukaa, kun tilanne etenee.

5Rytmiä-etätunti on täällä! Löydä liikkeen iloa, omasta olohuoneestasi käsin, mistä päin Suomea tahansa. Aiempi kokemus, tanssitausta tai rytmitaju ei ole tarpeen: 5Rytmissä ei ole koreografiaa, vaan opettelemme löytämään omaa, ainutlaatuista liikettä. Tule sellaisena kuin olet!

5Rytmissä on mahdollista muistaa hengittää, purkaa painolastit harteilta ja hälventää hämmennystä. Tanssi palauttaa aistimaan omia ruumiillisia tuntemuksia ja kokemaan tämän hetken kehollista tietoa. Tanssi antaa keinot liikkeen ja luovuuden löytämiselle.

5Rytmiä on luovaa tanssia – ja samaan aikaan se on paljon muutakin. Tällaisina kaaottisina aikoina se on selviytymistyökalu, ensiapupakkaus, henkireikä, ja keidas jossa voimme muistaa olevamme kokonaisia ympäröivästä myrskystä huolimatta.

Koskaan ennen emme ole olleet tällaisen täydellisen epävarmuuden, epätietoisuuden ja suuren tuntemattoman äärellä, haavoittuvaisina, kuolevaisina, sosiaalisesti eristyksissä juuri silloin kuin tarvitsisimme toisiamme eniten.

Tanssissa voimme olla yhdessä, vaikka olemme yksin. Yhteydessä, vaikka olemme eristyksissä. Löytää haavoittuvaisuudesta voimavaraa: yhteys elämän haurauteen voi saada meidät näkemään uusin silmin, arvostamaan pieniä asioita joita aiemmin pidimme itsestäänselvyyksinä ja olemaan kiitollinen olemassaolostamme ja rakkaista ihmisistä. Tanssiessa voimme löytää rauhaa, selkeyttä, läsnäoloa, kirkkautta ja tyyneyttä – ja sen avulla uudenlaisia voimavaroja ja suhtautumiskykyjä tähän myllerrykseen ja myrskyyn.

HUOM: TUNTI ON AINOASTAAN LIVE-STREAMINÄ. Sitä ei nauhoiteta/tallenneta musiikkilupa- ja tekijänoikeussyistä (tallennus ei ole laillista).

ETÄTUNTIEN AJANKOHDAT

ETÄTANSSIT: TIISTAI

TIISTAISIN klo 18-19.30

24.3.-13.5.2020

HERÄÄMÖ: SUNNUNTAIAAMUN ETÄTANSSIT

SUNNUNTAISIN KLO 10 – 11.30

29.3.-10.5.2020 

 

LAPSET:

Elämme poikkeustilanteessa ja todellakin ymmärrämme, että lapset ovat kotona (samoin on omani!). Lapset voivat osallistua ja olla mukana – tai voit raivata makkarista tilaa ja ottaa aikuisen omaa aikaa, ihan miten perheellesi sopii. Tällä tunnilla en kuitenkaan ohjauksessa erityisesti huomioi lapsia, tunti on enemmän aikuisille suunnattu. Perhetunteja tulossa (ks. alla).

TULOSSA: KOKO PERHEEN 5RYTMIÄ-ETÄTANSSIT

Suunnattu erityisesti lapsille ja lapsenmielisille. Alle 15-vuotiailla tulee olla vähintään yksi aikuinen seurana. Lisätietoa tulossa pian!

... muitakin etätunteja tulossa. Pysy kuulolla!

ETÄTUNTIEN HINNASTO & ILMOITTAUTUMINEN

KERTAMAKSU:
15€ perushinta
12,75€ alennusryhmät* (-15%)

 

3 KERRAN SARJAKORTTI ETÄTUNNEILLE (voim. 4 kk):

40€ perushinta
34€ alennusryhmät* (-15%)

* Alennusryhmät: opiskelijat, työttömät, eläkeläiset

Kaikki hinnat sis. alv. 10%

 

PERUUTETTUJEN TUNTIEN KORVAAMINEN (SARJAKORTIT):

Jos sinulla on voimassa oleva sarjakortti Helsingin, Turun tai Tampereen 5Rytmiä-tunneilleni, voit käyttää tätä sarjakorttia etätunneille ilmoittautuessasi. Etätunnit korvaavat rajoitustoimien vuoksi peruutetut tunnit.

 

ILMOITTAUTUMINEN:

Ilmoittautuminen etukäteen on pakollista. Linkki Zoom-tapahtumaan lähetetään ainoastaan ennakkoon ilmoittautuneille. Ilmoittautuminen sulkeutuu 1 tunti ennen tanssin alkua.

TEKNIIKKA: MITÄ TARVITSET

HYVÄ NETTIYHTEYS

Tarvitset hyvän nettiyhteyden, niin täydet palkit kuin mahdollista. Zoom ja musiikki eivät toimi optimaalisesti, jos nettiyhteys hidastelee tai pätkii liian heikon nettisignaalin vuoksi. Lisäksi tarvitset riittävän suuren kaistan (bandwidth) – mitä suurempi kaista, sitä enemmän dataa siirtyy minuutissa.

KAIUTTIMET TAI LANGATTOMAT KUULOKKEET

Jotta musiikin äänenlaatu on hyvä, liitä tietokoneesi tai muu laitteesi kaiuttimiin. Jos sinulla on langattomat kuulokkeet, joiden kanssa pystyt tanssimaan, voit käyttää myös niitä.

LAITE, JOSSA ON KAMERA

Tietokone, tabletti tai älypuhelin, jossa on kamera ja mikrofoni, sopii Zoomin käyttöön. Huomaathan, että tabletilla ja puhelimella tietyt ominaisuudet puuttuvat (esimerkiksi muiden tanssijoiden näkeminen kuvagalleriassa).

mukavat, joustavat vaatteet

Tanssia varten tarvitset mukavat, joustavat vaatteet, joissa on helppo liikkua, sekä paljaat jalat. Varaa myös vesilasi ja -kannu tai vesipullo lähettyville.

OHJEET: ENNEN TUNTIA

Etä-tanssien alustana toimii Zoom, joka on helppo käyttää. Lue nämä ohjeet huolellisesti valmistautuessasi etä-tanssitunnille.

 

1. LATAA ZOOM hyvissä ajoin valmiiksi sille laitteelle, jota käytät tunnin aikana. Voit myös käyttää Zoomin selainversiota, mutta tällöin on äänenlaatu heikompi.

2. AVAA ZOOM-OHJELMA ja avaa valikosta ASETUKSET (”PREFERENCES”). Klikkaa valikosta ”Audio” eli ääniasetukset. Pääset siinä testaamaan sekä kaiuttimiasi ja mikrofoniasi. Varmista että nämä toimivat laitteellasi. On tärkeää, että teet tämän myös hyvissä ajoin ennen tuntia, jotta tunnin alusta ei mene aikaa 35 ihmisen ääniasetusten säätämiseen.

3. VALMISTELE TANSSITILASI: siivoa tila. Tee itsellesi riittävän kokoinen tanssitila. Lakaise pölyt lattialta. Vie häiritsevät asiat tai esineet pois. Voit vaikkapa sytyttää kynttilän tms. tavalla virittäytyä, mikä itsellesi sopii.

4. Varmista, että sinulla on tarvitsemasi asiat lähellä ennen kuin tanssi alkaa (lämmin kerros jos tulee viileä olo, riittävästi juotavaa).

5. Sulje puhelimet ja muut tarpeettomat laitteet tanssin ajaksi. Jos käytät Zoomilla puhelintasi, laita kaikki hälytykset, puhelut, tekstiviestien ja whatsapp-viestien merkkiäänet yms. pois päältä tanssin ajaksi.

6. INFOKIRJE JA LINKKI ZOOM-ETÄTUNTITAPAHTUMAAN lähetetään ennen tuntia sähköpostitse kaikille osallistujille, viimeistään tunnin ilmoittautumisen sulkeuduttua. 

 

ZOOM & TIETOTURVA

Viime aikoina on mediassa kiertänyt kohua ja huhua Zoomista ja sen väitetyistä tietoturvariskeistä. Tieto on suurilta osin jo vanhentunutta, sillä eri artikkeleissa mainitut haavoittuvuudet on jo korjattu ja lisää päivityksiä tulee jatkuvasti. Tiettyjä asetuksia sekä Zoomin viimeisintä versiota käyttämällä on turvallista osallistua etätanssitunnille Zoomin välityksellä. 

Zoomin uusimmassa versiossa ei ole enää sitä haavoittuvuutta, että joku voisi hakkeroida laitteen kameran. Zoom ei myöskään enää välitä anonymisoituja käyttäjätietoja Facebookille iOS-sovelluksista. Zoomissa ei ole enää mahdollista hakea meneillään olevia kokouksia ja liittyä niihin, jolloin kutsumattomien vieraiden riski on eliminoitu ja hakkerointiriskit niin ikään minimoitu. Lisäksi Zoom on tehnyt monia muitakin päivityksiä ja tietoturvaparannuksia ihan hiljattain (jopa viime päivinä). Tämän vuoksi on oleellista, että käytät Zoomista viimeisintä versiota. Keskustelu datasta ja käyttäjätiedoista sekä näiden tietoturvasta eri sosiaalisen median kanavissa on tärkeä ja ajankohtainen. Toivottavasti keskustelu ja kansalaisten tietoturvavaatimukset johtavat kautta linjan, kaikkien yritysten ja toimijoiden kohdalla, vastuullisempaa toimintaa tietoturvan ja käyttäjätietojen suhteen.

Olen selvitellyt asiaa perusteellisesti kolleegojen kanssa sekä tutkinut tietoa eri tietoturva-asiantuntijoiden lausuntoihin perustuvista lähteistä. Huomioin seuraavat asiat, jotka varmistavat mahdollisimman turvallisen tanssisession meille kaikille. Noudatan mm. FBI:n turvallisuusohjeistusta. Tämän lisäksi sinulla itselläsi pitäisi olla käytössä päivitetty & viimeisin versio Zoom-sovelluksesta. On toki mahdollista käyttää Zoomista selainversiota, mutta siinä on äänenlaatu huomattavasti huonompi kuin erillisessä sovelluksessa. Emme myöskään käytä Zoomia salaisten tai vaitiolovelvollisuuden piirissä oleviin asioihin (kuten esim. terapia), joten meidän tarkoituksiimme Zoom on riittävän turvallinen.

Videot eivät ole end-to-end kryptattuja Zoomissa, mutta ei myöskään ole millään muullakaan alustalla, ainakaan sellaiset videopuhelut joissa olisi useampi osallistuja. Ehkä joskus tulevaisuudessa olisi sellainen mahdollista, mutta ei ole nyt. Lisäksi muut alustat eivät samalla tavalla mahdollista äänen/musiikin jakamista omalta koneelta kuin Zoom, joten tanssinopetusta varten se on ainut mahdollinen ja järkevä alusta tällä hetkellä.

MAHDOLLISIMMAN TIETOTURVALLINEN ETÄTANSSITUNTI:

  • Käytä aina päivitettyä, viimeisintä versiota Zoom-sovelluksesta. (Selainversio on myös OK, mutta äänenlaatu on huonompi)
  • Jokainen etätanssitunti Zoomissa on salasanasuojattu, linkki tapahtumaan on joka kerta uniikki, ja tapahtuman kirjautumistiedot jaetaan ainoastaan tunnille ilmoittautuneille, ei missään julkisesti
  • Tunnille osallistuu rajallinen joukko etukäteen ilmoittautuneita ihmisiä. Kyseessä ei ole kaikille avoin massatapahtuma.
  • Etätunteja ei tallenneta Zoomin pilvipalveluun (sekä tietoturva- että musiikin tekijänoikeussyistä)
  • Osallistujat eivät voi tallentaa chattia tai ottaa toisiinsa yhteyttä yksityisviestein
  • Älä avaa mitään chattiin lähetettyä linkkiä
  • Osallistujat eivät voi tehdä ns. screenshare-toimintoa tai lähettää muille osallistujille video- tai kuvamateriaalia
  • Älä kirjaudu Facebook-tunnuksillasi Zoomiin tai mihinkään muuhunkaan palveluun.
  • SALASANOJEN MERKITYS: Käytä turvallisia salasanoja (pitkiä, isoja ja pieniä kirjaimia, numeroita, symbolimerkkejä), eri salasanoja JOKAISEEN palveluun ja salasana-managerisovellusta (kuten esim. Last Pass), jotta salasanoja ei tarvitse muistaa ulkoa. Käytä kahdenkertaista todennusta (two-factor authentication) aina kun on mahdollista.