fbpx

ENSIKERTALAISELLE

Oletko tulossa ensimmäistä kertaa tanssimaan 5Rytmiä?
Loistohomma, olet oikeassa paikassa! Lue täältä tarpeelliset tiedot ennen saapumistasi tunnille.

Miten 5Rytmiä-tanssin voi aloittaa?

Tärkeintä uuden aloittamisessa on ottaa ensimmäinen askel. 5Rytmiä®-tunnille voi osallistua todella matalalla kynnyksellä. Monia jännittää, ennen kuin uskaltautuu tulemaan ensimmäiselle tunnille, ja jännittää voi vielä paikan päälläkin. Et ole yksin! Tanssiin on helppo tulla mukaan. Jännitys helpottaa, kun löydät tiesi liikkeeseen.

Ryhmässä on hyvin eri ikäisiä, kokoisia ja muotoisia kehoja. Tanssijat ovat todella erilaisista elämäntilanteista ja ammateista (kätilöistä tulevaisuuden tutkijoihin, psykologeista taiteilijoihin, sairaanhoitajista IT-alan asiantuntijoihin).

Ryhmä koostuu myös kaiken tasoisista tanssijoista ja hyvin kirjavista liikunnallisista taustoista.

Ei ole mitään erityistä, mitä sinun tarvitsisi tietää tai osata. Täällä ei esiinnytä, vertailla tai kilpailla. Kyllä, voit nyt huokaista helpotuksesta.

Ilmoittaudu rohkeasti mukaan ensimmäiselle tunnillesi!

Voit tulla mukaan mille tahansa tunnille ja aloittaa milloin vain.

Ei ole alkeis- tai jatkotason tunteja erikseen, vaan kaikki tunnit ovat avoimia kaiken tasoisille, niin vasta-alkajille kuin pitkään 5Rytmiä tanssineille. Voit aloittaa milloin vain.

Poikkeuksena ovat kurssikokonaisuudet, joissa on suljettu ryhmä: ne edellyttävät sitoutumista alusta loppuun. Katso tämän hetkinen tuntitarjonta täältä ja etätunnit täältä

Mukaan tarvitset:

1. vesipullon

2. mukavat ja joustavat vaatteet (suosittelemme kerrospukeutumista sillä 5Rytmiä sisältää sekä hitaita että vauhdikkaampia osuuksia)

3. paljaat jalat tai tanssitossut (esim. päkiätossut)

4. avoimen mielen ja uteliaisuuden!

Kun tulet tunnille:

 • Saavu tunnille ajoissa ja osallistu loppuun asti. Anna itsellesi aikaa saapua tunnille rauhassa. Kiireetön alku auttaa laskeutumaan omaan hetkeen ja keskittymään harjoitukseen.
 • Jos sinun pitää jostain syystä lähteä ajoissa, kerrothan tästä opettajalle etukäteen tai viimeistään, kun saavut kurssipaikalle.
 • Avaamme tanssisalin ovet 10-15 min ennen tunnin alkua ja suljemme ne 10 min aloitusajan jälkeen. Tämän jälkeen emme enää voi ottaa tunnille mukaan, vaikka olisit ilmoittautunut tunnille etukäteen.
 • Omat henkilökohtaiset tavarat: Jätä ulko/päällysvaatteet sekä isot kassit ja reput naulakoihin tai pukuhuoneisiin. Arvotavarat tuodaan tanssisaliin niille varatulle alueelle (kysy apulaisilta ovella), paitsi jos pukuhuoneissa on lukolliset kaapit. ”Tavara-alueella” pidämme salin siistinä ja varmistamme, että kaikilla on mahdollisimman paljon tilaa liikkua.
 • Tanssimme paljain jaloin tai tanssiin tarkoitetuissa tossuissa tai sisälenkkareissa/tanssikengissä, joista ei lähde jälkiä lattiaan.
 • Tanssisali on hiljainen tila: tanssin aikana vältämme puhumista, jotta voimme keskittyä liikkeeseen. Poikkeuksena se, jos opettaja erikseen ohjeistaa jotain harjoitusta, johon liittyy puhe, tai jos puhuminen on välttämätöntä esimerkiksi oman tai toisen turvallisuuden takaamiseksi. Jos haluat jutella ystäväsi kanssa esim. tunnin alussa, teethän sen tanssisalin ulkopuolella, jotta muut ryhmäläiset voivat jo virittäytyä aloittelemaan omaa harjoitustaan rauhassa.
 • Jos sinulla on jokin fyysinen rajoite tai muu tarve (jos olet esimerkiksi raskaana), kerrothan opettajalle siitä ennen tunnin alkua. Hän voi tarvittaessa neuvoa, miten voit mukauttaa liikettä tilanteeseesi sopivaksi.
 • Muistathan tarvittaessa pyytää lääkäriltäsi neuvoa tanssin soveltumisesta sinun yksilölliseen tilanteeseesi.

 • Huolehdi itsestäsi ja omista fyysisistä sekä muista tarpeista/rajoista tunnin ajan. 5Rytmin harjoituksen tarkoitus on tukea sinun hyvinvointiasi. Jokainen harjoittelee siinä hetkessä olevilla oman kehon ja mielentilan ehdoilla.

Jätä nämä tanssisalin ulkopuolelle:

 • Ulkokengät
 • Puhe: tanssimme hiljaisuudessa
 • Purukumi
 • Hajusteet: Parfyymit, eteeriset öljyt ja muut hajustetut tuotteet. Jos olet käyttänyt päivän aikana hajusteita, pesethän ne iholta pois ennen tanssisaliin saapumista.
 • Puhtaus on puoli (keskittymisen) ruokaa. Käytäthän tunnilla puhtaita vaatteita. Vältä vaatteita, jotka ovat altistuneet tupakansavulle. Tulethan itse myös puhtaana paikan päälle.
 • Ruoka: ethän syö eväitä tanssisalissa
 • Laitathan puhelimesi lentotilaan tai kokonaan pois päältä ennen kuin tulet tanssisaliin sisään, jotta puhelin ei häiritse äänentoistolaitteita tai tanssia.
 • Ethän tekstaile tai puhu puhelimessa tanssisalissa, tai muutenkaan käytä puhelintasi tai muita elektronisia laitteita tanssisalissa, vaan hoida nämä asiat tanssisalin ulkopuolella. Tanssin kuvaaminen, videoiminen tai kaikenlaiset muut tallenteet ovat kiellettyjä ilman etukäteen pyydettyä lupaa.
 • Kaikki päihteet. 5Rytmiä on täysin päihteetön tila ja tilaisuus, emmekä voi päästää tunnille ollenkaan, jos asiakas on minkäänlaisten päihteiden vaikutuksen alaisena.

5Rytmiä

VIIDEN ERI RYTMIN KAARI

5Rytmiä-harjoituksen perusrakenne on viiden eri rytmin eli liikelaadun muodostama kaari, jota kutsutaan ”aalloksi”. Tämän selkeän struktuurin sisällä jokaisen oma ilmaisu on vapaata. Viisi rytmiä ovat: flowing, staccato, kaaos, lyyrinen ja hiljentyminen (stillness). Rytmit toimivat suunnannäyttäjinä ja inspiraation lähteenä sekä monipuolistavat liikkeellistä sanavarastoamme. Kokemus 5Rytmin tanssista on joka kerta uusi ja erilainen. Tunnin sisältö, musiikki ja teema vaihtelee. 

Tunnin rakenne

ALKULÄMMITTELY

Aloitamme useimmiten tunnin alkulämmittelyllä, joka on kuin ”mini-aalto”. Lämmittelyn tarkoitus on virittäytyä huomaamaan ja kuuntelemaan omaa kehoa ja sen tarpeita. Lihasten lämmittely ja hermoston aktivoiminen ennaltaehkäisevät vammoja ja aktivoivat kehoa harjoitusta varten. Lämmittelyaalto myös osaltaan auttaa hiljentämään mielen ja tyhjentämään sen päivän askareista ja stressistä, jotta olemme valmiimpia aloittamaan tunnin varsinaisen ”aallon”. Joskus lämmittely on enemmän ohjattu ja toisinaan opettaja jättää enemmän tilaa jokaiselle kuulostella, mitä liikettä tai venytystä oma keho juuri sillä hetkellä eniten kaipaa.

INTRO JA AALTO

Alkulämmittelyn jälkeen on useimmiten intro, jolloin opettaja kokoaa ryhmän ja esim. esittelee itsensä, 5Rytmin harjoituksen ja sen tunnin teeman. Toisinaan alkulämmittely johtaa suoraan varsinaiseen ”aaltoon”. Isompi ”aalto” muodostaa tunnin selkärangan. Jokainen ”aalto” on omanlaisensa matka omaan liikkeeseen. Liike on myös voimakas työkalu, jonka avulla voi löytää oivalluksia omaan elämään ja arkeen liittyen. Tunnin päätteeksi on loppupiiri tai muu yhteinen lopetus.

Jäikö jokin vielä askarruttamaan?