Usein kysyttyjä kysymyksiä

Korona-ajan ohjeet ja ehdot kursseille osallistumiselle
  • Tule tanssimaan ainoastaan täysin terveenä. Jää kotiin, jos on lieviäkin flunssan kaltaisia oireita. Mikäli sinulla on allergiasta johtuvaa nuhaisuutta tms, informoithan tästä opettajaa ja ryhmää etukäteen.
  • Pese kädet ennen tuntia ja sen jälkeen
  • Huolehdi muutenkin hyvästä hygieniasta: yski tai aivasta hihaan, pese kädet tämän jälkeen
  • Säilytä turvavälit tanssiessa. Ei fyysistä kontaktia. Vain etähaleja!
  • Jos olet ollut ulkomailla tai mahdollisesti altistunut koronalle, odotathan 14 vrk ennen tanssiin osallistumista.
  • Tarvittaessa, jos koronatilanne pahenee, siirrytään etäopetukseen. Lähitunnit korvataan etätunneilla. Työpajoja voidaan siirtää toiseen ajankohtaan.
Vaikuttaako korona peruutusehtoihin?

Korona-aikana on voimassa tuntien ja kurssien peruutusehdot normaalisti. Katso ajantasaiset peruutusehdot täältä.

Miten ilmoittaudun tunnille?
Ilmoittaudu ennakkoon varmistaaksesi paikan tunnilta varausjärjestelmän kautta. Helsingin tunnit: ilmoittaudu viimeistään 1 tunti ennen tanssin alkua. Tampere & Turku: ilmoittaudu viimeistään edellisenä päivänä (24 h ennen tanssin alkua).

On mahdollista ilmoittautua ovella, mikäli tunnilla on tilaa. Otamme vastaan kortti- ja mobiilimaksuja (Apple, Google ja Samsung Pay). Emme ota vastaan käteismaksuja emmekä valitettavasti myöskään mitään liikunta- tai virikesetelejä.

Mitä tarvitsen mukaan tunnille?
Vesipullon
Joustavat, mukavat vaatteet (+ kerrospukeutuminen)
Tanssimme avojaloin (tai tanssitossuissa)
Avoimen mielen
Millä kielellä opetus tapahtuu?
Ohjaan suomeksi. Usein tunneilla käy ihmisiä, jotka eivät puhu suomea ja tällöin annan osan ohjeista myös englanniksi.
Milloin on seuraava tunti?
Katso vuoden 2020 tunnit Helsingissä, Tampereella & Turussa täältä (kevätkausi). Tunnit ja työpajat löytyvät myös uudesta varausjärjestelmästä täältä.
Mihin asti sarjakortit ovat voimassa?
1.1.2020 alkaen:

4 kerran kortti on voimassa 3 kk ostopäivästä Helsingissä ja Tampereella; ja 4 kk ostopäivästä Turussa.
10 kerran kortti on voimassa 5 kk ostopäivästä

Katso kausi- ja muiden sarjakorttien voimassaoloajat ajanvarausjärjestelmästä (prepaid-kortit -valikon alla).

Minulla on fyysinen rajoite tai erityistarve
Tanssi on mukautettavissa jokaisen oman fyysisen kapasiteetin ja jaksamisen mukaan. On mahdollista tanssia esimerkiksi tuolilla tai välillä lattialla ja löytää lepoa liikkeessä. Tanssi soveltuu monenlaisille kehoille ja myös esim. raskauden aikana. Kivun tai fyysisen rajoitteen ei välttämättä tarvitse olla este tanssimiselle, vaan se voi myös palvella mahdollisuutena löytää uudenlaisia tapoja liikkua. Teatterikorkeakoulun tilat eivät ole aivan täysin esteettömät, joten tilat eivät kovin liikuntarajoitteiselle valitettavasti sovi. Jos sinulla on vaativa fyysinen erityistarve otathan yhteyttä jo ennen tunnille ilmoittautumista, jotta voimme yhdessä keskustella tilanteestasi. Keskustelethan tarvittaessa myös sinua hoitavan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa tanssin soveltumisesta sinun tilanteeseesi. Vähemmän vaativien fyysisten rajoitteiden tai erityistilanteiden (kuten raskaus tms) osalta: kerrothan opettajalle tilanteestasi kun saavut tunnille, niin hän voi tarvittaessa neuvoa liikkeen mukauttamisesta.
En ole koskaan ennen tanssinut 5Rytmiä
Katso info ensikertalaisille täällä.
Kenelle tunnit sopivat?
Tiistain viikkotunnit ovat avoimia kaikille yli 15-vuotiaille, niin ensikertalaisille kuin pitempään tanssineille. Mukaan voi tulla missä vaiheessa tahansa: jo heti kauden alussa tai loppupuolellakin. Aina on oikea aika tulla tanssimaan.

Aiempaa tanssitaustaa, rytmitajua tai mitään muitakaan ennakkotietoja tai -taitoja et tarvitse!

Mutta enhän minä osaa tanssia!
Tunneille et tarvitse rytmitajua, tanssitaustaa tai mitään muitakaan taitoja. Kynnys liikkumiseen on hyvin matala. Jos osaat kävellä ja liikuttaa käsiäsi, sinulla on toivoa! On mahdollista kuoria esiin tanssija, joka lymyilee sisälläsi. Näillä tanssitunneilla et voi epäonnistua tai tehdä virheitä. Nautimme jokaisen ainutlaatuisesta tavasta liikkua.
Voinko ottaa lapsen mukaan?
Kantorepussa tai -liinassa kulkeva pieni sylivauva voi tulla aikuisen mukaan tunnille kuulosuojaimilla varustettuna. Viikkotunnit on suunnattu aikuisille. Taaperoille ja leikki-ikäisille en suosittele avointa viikkotuntia, sillä lapset tarvitsevat lyhyemmän tunnin ja lapsille suunnatun tuntirakenteen. Seuraa postituslistaa ja kurssikalenteria mahdollisista perhe-tanssitunneista tulevaisuudessa!
Mitkä maksuvälineet käyvät?
Jos ilmoittaudut ennakkoon varausjärjestelmän kautta, maksutapoina on: verkkopankki-, debit- tai luottokortti- sekä mobiilimaksut (ml. Mobile Pay) ja Jousto/Euroloan-osamaksut.

Ovella otamme vastaan kortti- ja mobiilimaksuja (Apple, Google ja Samsung Pay). Emme ota vastaan käteismaksuja tai liikunta/virikeseteleitä.

Mitkä ovat sarjakorttien käyttöehdot?
1.1.2020 alkaen kaikki uudet sarjakortit ovat sähköisinä uudessa ajanvarausjärjestelmässä. Siirtymävaiheen aikana vanhan, voimassaolevan pahvisen sarjakortin voi käyttää loppuun.

Sarjakortti on henkilökohtainen eikä sillä ole vaihto- tai palautusoikeutta. Käyttämättä jääneitä tunteja ei voi vaihtaa rahaksi eikä niitä voi siirtää toiselle kaudelle tai toiselle käyttäjälle. Poikkeuksena pitkittynyt sairaus: jos on yli 2 viikkoa kestävä sairausloma, sarjakortin voimassaoloaikaa voidaan pidentää sopimuksen mukaan, mikäli asiasta on sovittu ennen kortin umpeutumista.

Sarjakortti on kaupunkikohtainen ja käy kaikille Karoliinan ohjaamiille 5Rytmiä-tunneille kyseisellä alueella.

Minulla on akuutti mielenterveysongelma
Tanssi tekee hyvää, niin fyysisesti kuin psyykkisestikin. Nykyään tutkitaan paljon tanssin merkitystä esimerkiksi masennuksen hoidossa jne. Tanssi, luovuus ja kehollisuus kuuluvat kaikille. Mutta jos on akuutti, isompi mielenterveysongelma, pitää yhdessä harkita tanssin soveltuvuutta tämän hetkisessä elämäntilanteessasi. Vaikka 5Rytmiä usein koetaan hyvin eheyttävänä ja terapeuttisena menetelmänä, se ei ole terapiaa eikä voi korvata terapiasuhdetta laillistetun terapeutin kanssa, enkä minä ole terapeutti tai toimi terapeutin roolissa. Lisäksi 5Rytmin voidaan kokea voimakkaana menetelmänä. Tanssi tapahtuu ryhmätilanteessa, jossa minun ei ole mahdollista tarjota yksilöllistä ohjausta. Jos sinulla on esim. hiljattain ollut psykoosi tai kärsit akuutisti skitsofreniasta, suosittelen odottamaan avoimelle viikkotunnille osallistumista, kunnes vointi on riittävän stabiili. Ja sitten suosittelen ottamaan minuun yhteyttä etukäteen, jotta voimme varmistaa turvalliset tanssiolosuhteet kaikille.
Ilmoittauduin työpajaan. Milloin saan lisätietoa?
Osallistujille lähetetään kurssi-infokirje noin 1 viikko ennen työpajan alkua. Kurssikirjeessä on mm. aikataulut, sijainnit, saapuminen ja mitä työpajaan tarvitsee mukaan.
Millä kielellä opetus tapahtuu?
Kansainvälisten opettajien työpajoissa opetuskieli on englanti. Tärkeimmät ohjeet voidaan tulkata suomeksi tarpeen mukaan. Karoliina opettaa omat kurssinsa suomeksi (ja tarvittaessa osan opettaa myös englanniksi).
Miten voin jaksaa tanssia kokonaisen päivän tai viikonlopun?
Viikonloppukursseissa on erilaisia harjoituksia, jotka osaltaan rytmittävät päivää, sekä pitkä lounastauko, jonka aikana on mahdollisuus levätä. 5Rytmissä jokainen liikkuu omaan tahtiin ja omaa jaksamista sekä energian tasoa mukaillen ja kuunnellen. Tanssi on aina mukautettavissa sen hetken fyysisiin tarpeisiin. Tanssissa on sekä hitaita että vauhdikkaita osuuksia. Aalto luo luonnollisen kaaren harjoitukselle: se itsessään energisoi ja virkistää. Vaikka saapuisi kuinka väsyneenä tanssilattialle, on hämmästyttävää, miten liikkuessa löytyy lepoa ja miten paljon tanssi voimistaa. Tanssista saa useimmiten yllättävän paljon energiaa! Tule rohkeasti mukaan!