fbpx

Leikki ja luovuus

syys 20, 2021 | Tanssin terveysvaikutukset, Kehollisuus, Leikki, Luovuus

Leikki on luovuuden alkulähde

Meistä jokaisella on luovuutta, aivan omanlaista ja omannäköistä. Luovuus ei rajoitu taiteelliseen ilmaisuun. Luovuutta tarvitaan todella monenlaisissa tilanteissa lasten kasvattamisesta uusien innovaatioiden keksimiseen.

Luovaan tilaan pääseminen ei kuitenkaan ole itsestään selvää. Leikki avaa portit luovuuteen. Leikki on ihmettelyä, tutkimista ja kokeilemista ilman suorituspaineita tai tiettyjä tavoitteita. Leikki mahdollistaa uppoutumisen flow-tilaan, jossa on vain tämä hetki.  Ilman leikin tuomaa uteliaisuutta ja vapaata mielentilaa ei luovuuskaan ole mahdollista.

Aivot narikkaan

“Luovuutta ei voi saavuttaa älyllä, vaan leikkimällä.” – Carl Jung

Luovuutta ei voi pakottaa eikä älyllistää. Luovuus pakenee sanoja: se on avautumista prosessille, jonka lopputulos ei ole tiedossa. Se on tuntemattoman kanssa flirttailua ja suostumista ei-tietämisen tilaan. Jotta voimme uskaltautua siihen, tarvitsemme leikkiä. Leikki on jatkuva sarja intuitiivisia valintoja, jotka avaavat uusia polkuja ja mahdollisuuksia sekä nyrjäyttävät kangistuneita kaavoja. Kun pystymme laittamaan aivot narikkaan ja luopumaan edes hetkeksi kontrollista, voimme avautua jollekin uudelle ja odottamattomalle.

Toisinaan voimme leikitellä myös tutun ja turvallisen kanssa. Se mahdollistaa tuoreen perspektiivin ja sen, ettemme pidä asioita itsestään selvyyksinä. Leikki ja luovuus kytkeytyvät myös kiitollisuuteen: ne kaikki avaavat silmiämme ja terävöittävät aistiamme näkemään, kokemaan ja arvostamaan sitä, mitä meillä on ympärillämme ja myös sisällämme.

Luovuuden esteiden purkaminen

Joskus voi tuntua siltä, että luovuus on hukassa, hautautuneena arjen kiireen tai stressin alle. Siihen voi olla vaikea päästä käsiksi vaikka haluaisikin. Luovuus vaatii tilaa, aikaa ja myös tyhjyyttä, jotta se uskaltautuu esiin. Jos mieli on täynnä to-do listoja ja stressiä, ajatukset ja toiminta kapenevat. Leikin tuoma keveys ja vaivattomuus väistyvät stressin ajamina taka-alalle silloin, kun niitä eniten tarvitsisimme. Meillä aikuisilla käy helposti myös niin, että luovuus ja leikki unohtuvat suorittamisen, uran takomisen, ulkoisten paineiden ja sisäisten vaatimusten vuoksi. Tarvitaan paikka ja aika, jossa on mahdollista hengähtää, höllätä ja avautua leikin kutsulle.

Sanonta ”lasten leikkiä” viittaa johonkin mikä on helppoa ja vaivatonta. Parhaimmillaan leikki onkin sitä. Meille aikuisille usein on kuitenkin kertynyt erinäisiä estoja ja rajoitteita, joiden vuoksi heittäytyminen tai puhdas tutkiskelu ilman päämäärää voi olla haastavaa.

Monilla ihmisillä voi myös olla sellainen käsitys itsestään, että “minä en ole luova ihminen.” Tämän tyyppiset rajoittavat ajatukset voivat olla isona esteenä siinä, että uskaltaa avautua omalle luovalle potentiaalille. Taustalla voi olla epäonnistumisen tai naurunalaiseksi tulemisen pelkoa tai häpeää.

Olen myös monilta asiakkailta kuullut, että luovuus on tyrehtynyt lapsuuden kokemuksiin siitä, ettei ole kelvannut, tai että on saanut kuviksesta, musiikista, tanssista tai liikunnasta huonon arvosanan, mikä vielä aikuisenakin määrittelee suhdetta omaan luovuuteen ja kehoon.

Onneksi ei ole koskaan liian myöhäistä löytää uudelleen reittiä estottomaan luovuuteen ja leikkimielisyyden äärelle, ja hiljalleen purkaa matkan varrella kertyneitä rajoittavia ajatuksia tai uskomuksia.

Eheytyminen sekä leikin, luovuuden ja tanssin voima

“Psykologinen eheytyminen on sitä, että pääsee sellaisesta tilasta, jossa ei pysty leikkimään, sellaiseen tilaan jossa pystyy leikkimään. […] Vain leikkiessä ja leikin kautta yksilö (lapsi tai aikuinen) pystyy olemaan luova ja käyttämään koko personallisuuttaan. Ja vain luovuuden kautta voi yksilö löytää itsen.” – D. W. Winnicott (vapaa suomennos)

Leikin voima on eheyttävää, niin lapsille kuin aikuisillekin. Leikki tekee meistä joustavia: se kasvattaa kapasiteettiamme navigoida muutoksien epävarmuuudessa ja toisaalta uskaltautua muuttumaan, tehdä uusia valintoja ja päästää irti vanhasta. Leikki on itsessään tyydyttävää ja elävöittävää. Luovuus ja leikki eivät siis ole turhaa haihattelua, vaan parhaimmillaan työkaluja eheytymisen polulla.

On monia tapoja leikkiä aikuisena, vaikkei olisikaan lähipiirissä lapsia viemässä leikin ja mielikuvituksen maailmaan. Leikkiä voi olla vaikkapa uuden reitin valinta työmatkalla, aistien seuraaminen metsäretkellä tai pysähtymistä luonnon pienten ihmeiden kuten kastehelmien tai lehtien muotojen äärelle.

Tanssi on myös mahtava leikin ja luovuuden väylä. Liikkeestä inspiroituminen avaa mahdollisuuksia niin irti päästämiseen, esteiden purkamiseen kuin hassutteluun, iloitteluun ja nauttimiseen. Yksi suurimmista missioistani 5Rytmiä-opettajana on avartaa ajattelua luovuudesta: että luovuus kuuluu kaikille, että jokainen meistä on “luova ihminen” omalla yksilöllisellä tavallaan ja että tanssin kautta on mahdollista määritellä uudenlainen suhde niin omaan kehoon kuin omaan luovuuteenkin.

Liikkeen leikki

Sunnuntaina 3.10.2021 ohjaan Helsingissä ”Liikkeen leikki” -5Rytmiä-tanssityöpajan, jossa ihmettelemme, kokeilemme, tutkimme ja harjoittelemme hetkeen heittäytymistä. Herättelemme uteliaisuutta ja kehollista mielikuvitusta liikkeen, hengityksen, rytmin ja painovoiman avulla. Tule löytämään kehollista mielikuvitusta ja liikkumaan itsesi äärelle! Ilmoittaudu nyt mukaan – työpajassa ei ole montaa paikkaa jäljellä!

Milloin olet viimeksi leikkinyt?

Milloin sinä olet viimeksi antanut itsellesi mahdollisuuden leikkiä? Miten sinä leikit aikuisena? Kommentoi Instagramin tai Facebookin puolella!

Iloa päivääsi,

Karoliina

P.S. Tekstin lähteenä ja inspiraationa käytin kirjaa Free Play: improvisation in life and art (Stephen Nachmanovitch)

Kehon kuuntelemisen ja aistimisen taito

Kehon kuuntelemisen ja aistimisen taito

Tanssi kehittää itsensä kuuntelemista eli kehon tilan aisteja. Kehollisella tiedolla on valtava merkitys itsetuntemuksen, itsemyötätunnon ja itseilmaisun kannalta.

Tanssi hoitaa aivoja ja muistia

Tanssi hoitaa aivoja ja muistia

Tanssi tekee tutkitusti hyvää niin keholle kuin mielelle! Mielenkiintoiset uudet tutkimukset kertovat tanssin vaikutuksesta myös muistiin ja aivoterveyteen.

Share This